Meer informatie over (architectuur van) USB-sticks

Met de architectuur van de geheugenchip wordt bedoeld het verschil tussen een aparte controller met één of meerdere gesoldeerde NAND geheugenchips, of een alles-in-één oplossing waarbij zowel de NAND geheugenchip als de controller samengevat zijn in één composiet. Bij lossen geheugenchips kunnen deze relatief eenvoudig worden losgehaald en met een geschikt voetje worden uitgelezen. Bij een alles-in-één oplossing (monolith) moeten micro-wires gesoldeerd worden aan contacten op het monolith, waarbij de functie van de contacten van tevoren bekent moet zijn of moet worden uitgezocht. Onderzoek aan een monolithische USB-stick is derhalve zeer arbeidsintensief.

Met de gebruikte ‘package’ wordt bedoeld dat er bij gebruik van losse NAND geheugenchips sprake kan zijn van meerdere packages. Hierbij zijn TSOP-48, LGA52 en BGA-52 enkele voorbeelden. Deze laatste twee zijn, vanwege het Ball Grid Array lastiger los te solderen dan de TSOP-48 variant omdat dit met gecontroleerde hete lucht moet worden verricht. Hierdoor is dit proces tevens arbeidsintensiever.

Tot slot is het type gebruikte geheugencel van belang. De meeste degelijke variant is hier het zogenaamde SLC-geheugen. Deze cellen kunnen twee energieniveaus vasthouden, de 0 of de 1. De opvolger hiervan is MLC-geheugen waarbij sprake is van vier energieniveaus per cel. Ook dit geheugen is nog degelijk te noemen. Tot slot is er TLC-geheugen waarbij acht energieniveaus in één enkele geheugencel worden opgeslagen. Hiermee is de capaciteit van het totale geheugen sterk toegenomen maar omdat de celwand zeer dun is geworden en degeneratie van deze cellen snel gaat, is dit geheugen zeer storingsgevoelig en is er spraken van veel tot zeer veel bit-fouten. Helaas wordt dit laatste geheugen steeds vaker gebruikt en zorgt voor lange recovery tijden omdat er veel tijd gaat zitten in het juist uitlezen van defecte of bijna defecte cellen.

Tot zover even een korte uitleg over de verschillen in USB-sticks als het gaat om datarecovery en waarom er prijsverschillen kunnen zijn maar ook waarom de onderzoekstijd kan variëren.

USB-Stick

Wordt je USB-stick niet (goed) meer herkend door je computer of andere apparatuur? Is de stick beschadigd of (af)gebroken?