Op woensdag 20 november 2019 kregen wij de gelegenheid om de visie van i-Finish toe te lichten in de Tweede Kamer tijdens een rondetafelgesprek inzake de digitale nalatenschap. Bekijk het fragment hieronder waarom Sander van der Meer pleit voor pragmatische oplossingen om nabestaanden toegang te geven tot dierbare herinneringen. Nu is er namelijk niets geregeld en hebben nabestaanden niet zonder meer recht op de digitale erfenis en online nalatenschap.

Sander van der Meer in Tweede Kamer

Sander van der Meer in Tweede Kamer


Door het ontbreken van wetgeving stelt Sander verder: alle nabestaanden maken zich schuldig aan computervredebreuk. Tot slot waarschuwt hij voor zogenaamde ‘digitale kluizen’ en blijft in essentie de vraag: ‘Van wie is mijn data na overlijden?’
Het initiatief en de betrokkenheid voor dit onderwerp in aparte wetgeving kwam van de VVD (hr. J. Middendorp), D66 (mevr. M. den Boer) en GroenLinks (mevr. N. Özütok) 
Met specifieke vragen vanuit de politiek konden diverse professionals en stakeholders een nadere toelichting geven op (inter)nationale wetgeving, juridische obstakels, toegang tot apparatuur, maar ook de morele wensen van overledenen tot en met het belang van de privacy van derden. Aanwezig waren verder branchegerelateerde bedrijven als BGNU, NuNazorg, Art of Goodbye, Autoriteit Persoonsgegevens, advocatuur, notariaat en specialisten uit de informatiebeveiliging.
Het gehele rondetafelgesprek (bijna 2 uur) is hier terug te zien.

#digitalevoorzorg #outofofficeforever #dierbaredata