Van toilet tot ramp
Wij krijgen geregeld mobiele telefoons met ernstige waterschade als gevolg van een spontane sprong in het zwembad, val in de WC pot tot ongelukken en rampen. Plaatselijke telefoonwinkels proberen een nieuwe batterij, schermpje of bieden een nieuwe telefoon. Maar daar gaat het onze klanten niet om: zij willen de dierbare data en wij zijn dan hun laatste hoop. Steeds vaker wordt deze apparatuur dan ook aan ons aangeboden; in zakjes of bakjes met rijst.

Fake nieuws
Het internet staat vol met verhalen dat rijst de ultieme oplossing zou zijn voor een nat geworden telefoon. Niets, maar dan ook niets is minder waar! Zelf denken wij dat dit verhaal door zogenaamde ‘false positives’ ontstaan is. Als je namelijk je iPhone of Samsung in het water laat vallen, dan ligt het er maar helemaal aan hoever het water het toestel heeft kunnen binnendringen. Daar is geen rekenmodel op toe te passen. Alleen wanneer het toestel volledig kopje onder gaat en ruim een uur onder water ligt is hier misschien met enige zekerheid over te zeggen dat het toestel van binnen ook nat is geworden. Maar voor al die keren dat het binnen enkele seconden weer uit de WC pot werd gevist niet. Misschien is er water ingekomen? Misschien niet? Of misschien is er wel water in gekomen maar niet op een kritisch punt? Je weet het niet.

Telefoon in zakje rijst

Rijst haalt water uit telefoon: fabel!

Wondermiddel?
Deed jouw telefoon het na de duik in het water niet meer en ná de week rijst wel? De conclusie dat de rijst heeft gewerkt lijkt dan misschien logisch maar is echt een fabel. Rijst is namelijk niet in staat om water uit een toestel te zuigen. Rijst kan hooguit gebruikt worden om vocht uit de lucht op te nemen. Daarom wordt het soms toegepast in het zoutvaatje. Maar als je in dit zoutvaatje druppels vloeibaar water doet is het zout toch echt verpest. Dat haalt de rijst er vervolgens echt niet meer uit. Nee, alle toestellen die na een week rijst wonderbaarlijk herrezen uit de dood zijn waarschijnlijk gewoon gedroogd. En dat waren ze zonder die overdaad aan rijst ook wel. Als een toestel op bepaalde plaatsen nat is geworden kan dit water voorkomen dat het toestel opstart. Maar dit hoeft dan geen kritische plek te zijn. Denk bijvoorbeeld aan een bijna lege batterij. Als alleen water op de contacten van de batterij komt zal dit water sluiting gaan geven waardoor het vermogen van de batterij inzakt. Hierdoor kan de telefoon niet meer worden opgestart. Maar na een week drogen zal dit water zijn opgedroogd. Men haalt de telefoon uit de zak met rijst, laadt deze op, en voilà! Er wordt geconcludeerd dat de rijst het wondermiddel moet zijn geweest terwijl dit gewoon het verschijnsel droging is geweest. Mét of zonder rijst.

Telefoon en waterschade door val in toilet

Telefoon in WC gevallen?

Puur water niet schadelijk
Het water zelf in pure vorm is niet eens het gevaar. Het is de combinatie van de daarin opgeloste mineralen en de batterij van de telefoon die voor schade zorgt. Als het om zuiver water zou gaan dan heeft dat eerder een isolerende werking. De mineralen (de zouten en uiteindelijk de ionen) in het water zijn echter in staat om stroom te geleiden en zorgen voor sluiting waardoor er (te) hoge stromen gaan lopen over de gevoelige elektronische componenten. Urine of zeewater zijn door de hoge concentratie zouten nog vele malen schadelijker. Bij contact met water is het ogenblikkelijk loshalen van de batterij dan ook de eerste en enige verstandige actie die direct genomen moet worden.
Zodra de batterij is losgehaald zal water, in welke vorm dan ook, slechts van beperkte invloed zijn op de elektronica.

Kortom: Zo snel mogelijk het toestel openen en de batterij (laten) loshalen. Eventueel droogblazen en natuurlijk zo snel mogelijk aanbieden aan ons voor datarecovery. Is het niet mogelijk de telefoon te openen en de batterij los te halen?
Hier onze tips wat je wel en niet zou moeten doen:

  • Flink uitslaan zodat al het opgesloten water zoveel mogelijk één kant van het toestel op wordt gedwongen. Als bekent is waar het water het toestel kan zijn binnengedrongen, ook die kant weer uitslaan. Houdt het toestel vervolgens met die kant naar beneden zodat het water eventueel ook weer uit het toestel kan lopen. Dit voorkomt ook dat het water zich opnieuw in het toestel kan verspreiden. Hierna in dezelfde houding warm föhnen.
  • Geen perslucht: Het toestel droogblazen met (pers)lucht heeft weinig zin omdat dit niet door alle kieren van de telefoon naar binnen komt. Warme lucht daarentegen zal het toestel in zijn geheel verwarmen zodat het opgesloten water/vocht ook warm wordt en eerder zal verdampen.
  • Indien er geen föhn voorhanden is, het toestel in deze houding op de verwarming leggen of in de zon (niet te heet natuurlijk).
  • Nooit in de rijst of ander voedingsmiddel leggen!
  • Nooit opladen! (ook niet draadloos)
  • Nooit aanzetten!
  • Neem zo snel mogelijk contact met ons op!

Als je bovenstaande tips hebt opgevolgd en je tóch dat onbedwingbare verlangen hebt om de telefoon in de rijst te leggen, ga dan nu gerust je gang 😉

Wist je trouwens dat datarecovery soms ook (deels) gedekt is door je verzekering? Kijk dat even na of vraag er om.
En lukt het ons altijd om de data veilig te stellen? Wanneer er geen sprake is van encryptie op jouw telefoon dan is in 99,99% van de gevallen door ons of een ander goed data recovery bedrijf de data met succes te herstellen. Is alle data (standaard) versleuteld zoals bijvoorbeeld bij nieuwere iPhones, Samsungs en Huawei’s, dan kan het nog een behoorlijke uitdaging worden.
Bekijk ook onze mogelijkheden voor telefoons met een onbekende toestelcode & WhatsApp-chats bewaren.