Een van onze eerste klussen in 2013 met mogelijkheden qua i-Finish Digitale Nazorg betrof het veiligstellen van foto’s vanaf een mobiele telefoon van iemand die was overleden. Dat lijkt niet zo’n probleem zou je denken, maar het verhaal ligt iets gecompliceerder. De eigenaresse van de telefoon was slechts 15 jaar oud en was omgekomen bij een verkeersongeluk. En hoewel de ouders de telefoon via de politie in hun bezit kregen, was de toestelcode onbekend en konden ze daarom niet bij dierbare foto’s van hun dochter. Ook in het huidige, digitale tijdperk blijft beeldmateriaal van onschatbare waarde

Vorige eeuw
Vroeger was je voorzichtig met de 24 of 36 foto’s die je kon maken per rolletje met een analoog fototoestel, had iedereen boeken en dozen vol met afgedrukte foto’s en zat je tot vervelens toe tientallen dia’s of 8 mm films te bekijken met de familie. Het is nu 2019 en vrijwel iedereen, zeker de jeugd, maakt tegenwoordig van alles een foto of filmpje en dan natuurlijk met de mobiele telefoon.
Om maar niets te missen leggen we echt álles vast, soms meerdere foto’s snel achter elkaar want de opslagruimte lijkt onbeperkt, er worden (soms geheel automatisch) diverse filters en verbetertechnieken ingezet om alles naar eigen wens en/of creativiteit aan te passen en is de telefoon vol, dan zetten we het op de computer, een USB-stick, harde schijf of in de cloud. Uitprinten wordt bijna niet meer gedaan en uitzoeken al helemaal niet meer.

Is er een probleem?
Alle analoge (kleuren)foto’s zullen uiteindelijk gaan vergelen maar ook op de achterzijde aangebrachte data en teksten kunnen verdwijnen. En waar en wanneer was die foto nou ook alweer genomen? En om ze nou allemaal zelf te gaan digitaliseren is ook een aardige klus. Bij digitale foto’s herken je het zelf ook wel dat als je een keer een foto wilt laten zien, je door honderden tot duizenden foto’s moet scrollen op de computer om de juiste te laten zien. En was het nou echt nodig om die ondergaande zon op vakantie 9x te fotograferen?
Daar komt ‘organizing’ om de hoek kijken. Natuurlijk, je kunt je foto’s door je computer of telefoon (laten) sorteren op jaar, soms zelfs op objecten en gezichten en professionals maken zelfs ‘tags’ aan met beschrijvingen van datgene wat er op de foto staat. Maar ja, dan heb je nog steeds die 9 foto’s van de ondergaande zon…

De oplossing: organizing
Professionele fotografen maken soms wel honderden foto’s van een bepaald beeld. Echt niet om ze allemaal te bewaren maar om uiteindelijk daar de juiste, en enige foto uit te kiezen waar ze het meeste geld mee kunnen verdienen, die uiteindelijk de krant haalt of waar ze het meest trots op zijn.
Maar waarom doen wij dat dan ook niet? En hoe langer je er mee wacht, hoe meer foto’s erbij komen. En het is toch ook gênant als je foto’s laat zien en jouw publiek moet 9x die zonsondergang zien? Was de eerste niet goed dan? Less is more. Gooi weg waar je niet tevreden over bent en bewaar uiteindelijk maar 1 foto of… als je het echt nodig vindt, een gelijkende foto maar dan vanuit een ander standpunt. Dat zorgt er niet alleen voor dat je enkel unieke foto’s laat zien, maar ook een opgeruimde telefoon, computer of harde schijf hebt en daarmee ook meteen weer ruimte vrijmaakt voor nieuwe composities.

En wist je al dat er ook mensen zijn die je dáár mee kunnen helpen waar wij mee samenwerken? Verenigd in Foto Organizers Nederland zijn dit professionals die weten dat het ordenen van foto’s hoog op de verlanglijst staat van vele mensen. Daarnaast zijn zij lid van de NBPO én de Amerikaanse variant daarvan (APPO).

#Tip:
Weet je dat je ook WhatsApp-chatberichten op je telefoon, inclusief datum & tijd, emoticons en de bijbehorende foto’s kunt bewaren in een overzichtelijk en gratis eBook met het uiterlijk zoals te zien is op je telefoon? Maak een Whappbook

Datarecovery
Wij hebben de ouders in het begin van het verhaal uiteindelijk kunnen helpen met ‘datarecovery’. Een term die wordt gebruikt om bij data te komen dat niet meer op een normale wijze te benaderen is als gevolg van onbekende toegangscodes, schade zoals water of kortsluiting, maar ook apparatuur dat betrokken is geweest bij een ramp of vanwege een technisch defect. Kan jij ook niet meer bij belangrijke beelden op een telefoon of computer komen of wil jij je analoge foto’s, dia’s en films professioneel laten digitaliseren, dan kunnen wij je helpen met onze mogelijkheden die je kunt vinden onder Digitale Nazorg.

Dit artikel is als gastblog eerder verschenen bij genoemde partner Foto Organizers Nederland. #DierbareData