i-Finish Digitale Nazorg wordt met de opzegdienst i-Finish sinds kort bijgestaan door Bibi-Jane del Rosario (21). Zij is vierdejaars studente van de bacheloropleiding Forensisch Onderzoek aan de Hogeschool van Amsterdam en komt bij i-Finish werkzaamheden verrichten in het kader van haar afstudeerscriptie. Ze houdt zich met name bezig met het veiligstellen van persoonlijke data van sociale media: wat mag wel en wat niet?

Het is voor het eerst dat Digitale Nazorg voor i-Finish een stagiair heeft. Sander van der Meer van i-Finish weet echter zeker dat Bibi-Jane en haar onderzoek van waarde zullen zijn. Of het echter allemaal gaat lukken voor de deadline van 11 juni? ,,Er is zoveel te onderzoeken op dit gebied, daarom hebben we het ook al afgebakend tot een paar sociale media en 1 of 2 aanbieders van cloud-opslag van grote bedrijven zoals Facebook en Apple. Anders wordt het te groot”, zegt Sander.

Bibi-Jane is op sociale media als een vis in het water. ,,Ik kom van Aruba en ben naar Amsterdam gekomen voor mijn studie. Ik deel op sociale media mijn avonturen in Nederland, maak bijvoorbeeld veel YouTube-filmpjes. Maar wat gebeurt er met al die filmpjes als je overlijdt? Ik denk zelf vaak ‘ik ben nog jong, dus daar hoef ik nu nog niet over na te denken’. Maar eigenlijk moet dat natuurlijk wel.” Navraag in haar omgeving leerde haar al dat veel mensen daar nog niet over hebben nagedacht. Ook constateerde ze een verschil tussen de generaties. ,,Mijn ouders vinden het bijvoorbeeld prima als ze van elkaar de wachtwoorden weten en toegang hebben tot elkaars accounts. Voor jongeren ligt dat anders. Zij willen vaak niet dat bijvoorbeeld hun ouders overal bij kunnen. En ze zien hoe veel verschillende data bij elkaar écht iets zegt over iemands leven. Vroeger had je dagboeken, nu staat het grootste deel van je leven op sociale media of in de cloud. Dat is nog veel breder: naast tekst ook nog foto’s en muziek. Je kunt zoveel over iemand te weten komen dan.”

Digitale sporen
Vanwege haar interesse in sociale media wilde Bibi-Jane daar graag iets mee doen in haar scriptie. ,,In het vierde jaar hebben we een blok gehad over digitaal forensisch onderzoek. Ik denk dat digitale sporen in de toekomst ook steeds belangrijker worden. Ik vind het interessant om verder te kijken dan de politie en het Nederlands Forensisch Instituut op dit gebied. De politie gaat alleen op onderzoek uit bij een strafbaar feit, nabestaanden hebben dan verder geen mogelijkheden. Dat wilde ik onderzoeken, kijken wat er mogelijk is.”

Bij opzegservice i-Finish hebben ze er regelmatig mee te maken: het opzeggen van een account op sociale media is wel te doen (als je ‘de weg weet’), maar het verkrijgen van de data van het account is vrijwel onmogelijk. ,,Veel sociale platformen hebben in hun algemene voorwaarden staan dat zij de eigenaar zijn van alle berichten, foto’s en video’s die geplaatst worden”, vertelt Bibi-Jane. ,,Daarom ben ik op zoek naar de uitzonderingen: wanneer geven de bedrijven die data wel vrij? En gebeurt dat ook steeds vaker? En aangezien het kraken van accounts door nabestaanden of door bedrijven als i-Finish niet mag, op welke juridische wijze kun je dan toch aan wat gegevens komen? Ik wil daar graag een officier van justitie over interviewen die kan uitleggen wanneer iets precies onrechtmatig is.”

Privacy
Een optie die nu soms door bedrijven als Apple aan nabestaanden wordt geboden, is het terugzetten van bijvoorbeeld een telefoon of iPad van de overledene naar de fabrieksinstellingen. De gegevens die op het apparaat stonden, zijn dan echter wel weg. ,,Heel soms wordt (een deel van de) cloud-opslag ter beschikking gesteld aan de nabestaanden”, vertelt Sander. ,,Maar niet iedereen gebruikt Apple’s iCloud, Microsoft Onedrive of Google Drive.” Bibi-Jane gaat uitzoeken wat er allemaal voor nodig is om voor elkaar te krijgen dat nabestaanden bij dierbare foto’s in de cloud kunnen komen van het overleden familielid of weer gebruik kunnen maken van geërfde apparaten die zijn voorzien van een onbekende toestelcode. Veel hangt samen met de privacyregels zoals die gelden in de AVG. Maar ja, die is niet van toepassing op overledenen.

Casus
De theorie uit haar opleiding en onderzoek kan Bibi-Jane ook mooi in de praktijk brengen bij een actuele casus van nabestaanden die Digitale Nazorg hebben benaderd om toegang te krijgen tot de iPhone van hun overleden zus. ,,De politie heeft daar de gegevens uit kunnen halen en de telefoon weer ‘op slot’ teruggegeven. Die gegevens zijn niet met de nabestaanden gedeeld, zo gaat dat. Maar nu de spullen weer zijn vrijgegeven na het onderzoek, wil de familie daar zelf ook graag bij kunnen. Ze hadden wel een code die op andere apparaten werkte, maar die deed het niet op de iPhone. Als laatste redmiddel heeft de familie ons benaderd”, vertelt Sander. ,,Bibi-Jane kan deze praktijksituatie, met toestemming van de familie uiteraard, gebruiken om te kijken of er zo alsnog iets, eventueel op juridische basis, voor elkaar te krijgen is bij Apple. Door die bevindingen in haar scriptie te delen, kunnen anderen daar misschien ook weer hun voordeel mee doen.”

Op basis van haar bevindingen zou Bibi-Jane het liefst een soort lijst willen maken met tips voor nabestaanden om bij verschillende techbedrijven aan data te kunnen komen. ,,Maar dat zal wel wat complexer zijn dan een simpel stap 1, stap 2. Het verschilt nu zo erg per situatie heb ik het idee. Ik ben benieuwd of er een soort algemene werkwijze te formuleren valt. Ik zoek nu veel in Nederlandse jurisprudentie, maar dat gaat voornamelijk over toegang tot bijvoorbeeld medische dossiers. Soms vind ik wel nieuwsberichten over het veiligstellen van data. Maar het wordt nog flink graven om meer boven water te krijgen!”

Sander en Bibi-Jane zijn benieuwd wat het onderzoek zal opleveren en hopen dankzij het afstudeeronderzoek straks nog meer nabestaanden te kunnen helpen dierbare data veilig te stellen. Heb jij ervaring met het als nabestaande verkrijgen van data bij grote bedrijven en wil je dat met ons delen voor dit onderzoek? Stuur je bericht dan naar bibi-jane@i-finish.nl.

Interview & foto: Contentbureau Corner