11,5 miljoen Nederlanders hadden begin 2018 een account bij WhatsApp en 8,3 miljoen gebruikt het zelfs dagelijks (bron: Marketingfacts). Wereldwijd telt WhatsApp meer dan 450 miljoen gebruikers (bron: Statista).
Maar ook bij Facebook die eigenaar is van WhatsApp weten ze: stilstand is achteruitgang. Er zijn inmiddels een paar nieuwigheidjes bij gekomen en er staan een aantal andere vernieuwingen op stapel. In dit blog een korte toelichting op 5 updates en 1 bonusmogelijkheid die WhatsApp zelf (nog) niet biedt, maar die wel het vermelden waard is.

Vernieuwing 1: Stickers
Ken je ze nog, die plakplaatjes waarmee je je schoolagenda vroeger versierde? In verschillende chat-apps zoals Facebook Messenger, Google Hangouts, Snapchat en Telegram was het gebruik van emoticons al uitgebreid met allerlei soorten digitale stickers. WhatsApp heeft dat heel lang uitgesteld, maar vanaf eind oktober/ begin november 2018 kun je nu ook op WhatsApp reageren met grote bewegende plaatjes.

Stickers WhatsApp

Vernieuwing 2: Donkere modus
Gebruikers van de donkere modus voor o.a. YouTube & Twitter en de Chrome-extensie Stylus zullen blij zijn met de ontwikkeling naar een donkere modus voor WhatsApp. Op moment van schrijven is de optie nog niet beschikbaar, maar volgens iphoned.nl kan het niet lang meer duren!

Donkere modus WhatsApp

Vernieuwing 3: Vakantiemodus
Wij weten niet in hoeveel WhatsApp-groepen jij zit, maar met verschillende collega-groepen, klassengroepen, hobbygroepen, buurtgroepen en allerlei vage en minder vage vrienden en kennissen op WhatsApp is het bepaald geen sinecure om alles zo goed als mogelijk bij te houden. En wat doe je dan als je op vakantie gaat en eigenlijk niet te pas en de onpas gestoord wilt worden? Dan zet je de notificaties van bepaalde groepen bijvoorbeeld op stil. De vakantiemodus gaat ervoor zorgen dat je de nieuwe berichten in de groepen die je op stil hebt gezet ook niet meteen ziet als je de app opent. Dat gaat dus meer rust geven als het goed is. Op moment van schrijven is de optie nog niet beschikbaar, maar al wel in de bètaversie gesignaleerd.

Vernieuwing 4: Stille modus
Al een poosje beschikbaar, maar nog niet bij iedereen bekend: de stille modus. Deze is zowel voor een gewone chat als op groepsniveau in te stellen. Het zorgt voor het uitblijven van een notificatiesignaal voor 8 uur, 1 week of 1 jaar en optioneel kan ook het notificatie-icoontje achterwege worden gelaten. Een verademing voor bepaalde groepen! Voor degenen die denken dat dit alleen op Android kan, ook op de iPhone is deze instelling beschikbaar.

Vernieuwing 5: Reservekopie chatgeschiedenis maken
Niet bij iedereen bekend, maar al wel enige tijd beschikbaar: het maken van een reservekopie van je chatgeschiedenis. Voor diegenen met een Android-toestel hebben we in dit blog beschreven hoe dat werkt. Voor het archiveren van de chatgeschiedenis wordt Google Drive gebruikt. Voor de iPhone-gebruikers is een andere cloud-omgeving beschikbaar: iCloud. Op de website van iCulture is deze uitleg daarover te vinden.

5+1: WhappBook
Heel fijn natuurlijk dat je je chatgeschiedenis kunt backuppen, maar dat is dan ook meteen je hele chatgeschiedenis met Jan en Alleman. Het backuppen van een losse chat kan ook. Open daarvoor het chatvenster van de chat die je zou willen exporteren en klik rechtsboven op de drie puntjes en onderaan op ‘meer’. Kies vervolgens voor ‘Chat exporteren’. Je kunt de chat vervolgens uploaden naar de cloud, mailen of op een andere manier delen. Let er wel op dat je ervoor kiest om ook de media te delen, anders is het resultaat een tekstbestand waarin alle berichten achter elkaar staan.

Nou is de weergave van de geëxporteerde chat sowieso wel een dingetje. Kan dat nou niet mooier? Ja dat kan. WhatsApp biedt dit zelf niet, maar via deze pagina kun je dat heel eenvoudig regelen. Dat kan in de vorm van een digitaal PDF-bestand maar ook in gedrukte vorm. Vooral dat laatste vinden wij bij i-Finish een fijn idee wanneer je bijvoorbeeld als nabestaande een zeer waardevolle chat met iemand die je dierbaar was wilt bewaren.

Bron: Whappbook.com / afbeeldingen: Pixabay