Als nabestaande wil je toegang tot het account van een overledene, bijvoorbeeld om een account offline te zetten of contact te leggen met de online connecties van de overledene. i-Finish Digitale Nazorg staat klaar om je te helpen, maar hoe fijn is het als je die hulp niet hoeft in te schakelen omdat het je zelf lukt? In die gevallen willen wij ons als i-Finish Digitale Nazorg absoluut niet opdringen. Sterker nog, met onze artikelen willen wij helpen om eenvoudige zaken zelf op te lossen. Zoals bijvoorbeeld het achterhalen van wachtwoorden via de internetbrowser. Onlangs bleek dit al voldoende voor iemand die ons benaderde met een vraag hoe hij toegang kon krijgen tot het account van een overleden dierbare..

Wachtwoorden in je internetbrowser
Gemak dient de mens, en daarom gebruiken veel van ons de optie om wachtwoorden te laten onthouden door de browser. Dan hoef je immers niet telkens je wachtwoord in te vullen. Op zich is dit niet heel veilig, want als iemand anders toegang tot je computer krijgt kan die achter jouw wachtwoorden komen. Qua veiligheid raden we daarom een wachtwoordbeheerder zoals LastPass of 1Password aan. Maar intussen weten we ook dat in de praktijk de meerderheid wel de handige bewaaropties van de browsers gebruikt. En als de browser het weet, kun jij er ook achter komen. Voor alle duidelijkheid hebben we het hier over de browser op de computer, niet op de smartphone. Hier onder leggen we per veelgebruikte browser uit hoe dat werkt.

Google Chrome
Om de wachtwoorden binnen Chrome te achterhalen voer je chrome://settings/passwords in in de adresbalk van de browser. Voor het inzichtelijk krijgen van de opgeslagen wachtwoorden klik je op het oogje naast het door puntjes gemaskeerde wachtwoord. Waarschijnlijk moet je nog wel het Windows-wachtwoord invoeren om het de wachtwoorden daadwerkelijk te kunnen zien.

Mozilla FireFox
Voor FireFox voer je about:preferences#privacy in in de adresbalk van de browser. Vervolgens klik je bij Formulieren & Wachtwoorden op ‘Opgeslagen aanmeldingen’ en daarna op de knop ‘Wachtwoorden tonen’.

Internet Explorer / Microsoft Edge
Voor Internet Explorer en Microsoft Edge hoef je de browser niet op te starten, maar open je Windows Verkenner. Vervolgens typ je in de adresbalkConfiguratiescherm\Gebruikersaccounts\Referentiebeheer. In het scherm dat wordt getoond zie je meteen een overzicht van bewaarde wachtwoorden bij ‘Webreferenties’. Om het wachtwoord daadwerkelijk weer te geven is het vereist het Windows-wachtwoord nog een keer op te geven.

Safari
Voor Safari ga je naar Voorkeuren en klik je op Wachtwoorden (bij het sleutellogo). Vervolgens wordt er een lijst met opgeslagen wachtwoorden getoond. Zet het vinkje aan bij ‘Toon wachtwoorden voor geselecteerde websites’, geef je wachtwoord in en vervolgens kun je per site aanklikken welk wachtwoord getoond moet worden.

i-Finish helpt met digitale nazorg
We hopen je hiermee op weg te hebben geholpen. Lukt het op deze manier toch niet? Weet dan dat wij met onze aanvullende diensten onder i-Finish Digitale Nazorg klaarstaan om je te helpen. Wij hebben de mogelijkheid om bijvoorbeeld in de opgeslagen data op gegevensdragers als laptop, tablet of smartphone te kijken om op die manier alsnog inzage te kunnen krijgen tot de gebruikte accounts van overleden dierbaren. Schroom niet en neem contact met ons op om samen met ons te kijken naar de mogelijkheden.

Let op! Het gebruik van gebruikersnamen en wachtwoorden, anders dan door de eigenaar van een account, is niet zomaar toegestaan en kan afhankelijk zijn van internationale wetgeving.
Wist je trouwens dat je zelf veel on- en offline diensten, abonnementen en lidmaatschappen gratis kan opzeggen, zonder gebruikersnamen en wachtwoorden? Kijk eens naar de opzegmodule van i-Finish.