i-Finish streed de afgelopen maanden met negen andere finalisten om de Final Footprint Challenge. De wedstrijd is een initiatief van Stichting Duurzaam Afscheid – opgericht door coöperatie DELA en Yarden Uitvaartorganisatie – en Stichting GreenLeave. Zij zijn ervan overtuigd dat uitvaarten milieuvriendelijker kunnen. Door samen te werken, zoals in deze challenge, zal het verduurzamen van uitvaarten sneller gaan. Tijdens een bijeenkomst in crematorium Rijtackers in Eindhoven afgelopen donderdag werd de duurzame zelfbouwkist van Ecor/Chistann tot winnaar uitgeroepen. Digitale Nazorg zette de dienst i-Finish op de kaart.

Er waren in totaal 37 inzendingen van binnen en buiten de uitvaartbranche voor deze eerste Final Footprint Challenge. ,,We waren wel een beetje een vreemde eend in de bijt”, vertelt Sander van der Meer van i-Finish. ,,We zijn immers geen uitvaartbedrijf of op een dergelijke manier betrokken bij een overlijden. Wij worden vaak pas enige tijd na de uitvaart ingeschakeld door de nabestaanden die dan te maken krijgen met de digitale erfenis van de overledene.”

Vreemde eend of niet, de organisatoren van de challenge waren onder de indruk van het initiatief i-Finish, waarmee deze ‘digitale nazorg’ zich niet zozeer richt op het verkleinen van de ecologische voetafdruk bij een uitvaart en overlijden, maar op de digitale voetafdruk. Online accounts zijn niet overdraagbaar, ze worden na een overlijden niet automatisch eigendom van de erfgenaam. Sander van der Meer: ,,Een nabestaande mag er dan dus niet zomaar in, ook al zou je de wachtwoorden weten. De accounts zijn eigendom van bijvoorbeeld Google of Apple. En wat doen die ermee? En wat als de accounts zomaar blijven bestaan nadat iemand is overleden? Daarom een ‘opzegdienst 2.0’ voor elk abonnement, lidmaatschap of (online) account. Met i-Finish geven we niet alleen informatie over hoe je dat gratis zelf kan doen of nemen dat volledig uit handen. Maar opzeggen alleen is niet meer van deze tijd en dus gaan wij nog een stap verder en stellen ook de eventuele inhoud veilig.

Als één van de tien finalisten ontving i-Finish 500 euro om hun idee verder uit te werken. ,,Dat we bij de finalisten zaten is een hele eer! We hebben i-Finish echt op de kaart gezet.”