Snapchat heeft niet alleen wereldwijd, maar ook in Nederland de afgelopen jaren veel gebruikers aan zich weten te binden. Zo’n 75% van de jongeren in Nederland gebruikt Snapchat en intussen stijgt ook het gebruik ervan onder de 25-plussers. Om goed gebruik te kunnen maken van Snapchat heb je veel interactie nodig. Als jouw contacten en doelgroep actiever zijn op andere netwerken, dan kan Snapchat wel eens een heel saai feestje voor je zijn en misschien een reden om het de rug toe te keren. Het verwijderen van de app van je telefoon is dan niet voldoende. Je zult dan wellicht ook je hele account willen verwijderen. Hoe? Dat leggen we hier in uit in slechts 3 simpele stappen.

Stap 1: Gegevens downloaden

Als je je Snapchat-account verwijdert heb je nog 30 dagen bedenktijd. Wanneer je niet binnen die 30 dagen weer inlogt, zijn je gegevens vanaf dat moment weg. Althans, voor jou.. Wat Snapchat er verder mee doet en hoe lang je gegevens nog rond zullen zwerven op hun servers is niet bekend. In hun privacy policy geeft Snapchat aan dat ze bepaalde gegevens bewaren in een back-up.

snapchat2

Je kunt een stukje van je Snapchat-historie downloaden om te bewaren voor later. De te downloaden gegevens bestaan onder andere uit:

  • Geschiedenis en gegevens van account
  • Aantal Snaps
  • Geschiedenis van en gegevens over Lokale Verhalen, Live-verhalen en gecrowdsourcete content
  • Aankoopgeschiedenis
  • Geschiedenis Snapchat Ondersteuning

Om deze gegevens te kunnen downloaden moet je eerst inloggen op
https://accounts.snapchat.com/accounts/login.
Mocht je je wachtwoord niet meer weten, dan kun je hier een mail aanvragen voor wachtwoordherstel:
https://accounts.snapchat.com/accounts/password_reset_request.
Daarvoor moet je wel het mailadres weten dat is opgegeven bij het aanmaken van het account.

Om in te kunnen loggen moet je ook nog even aangeven dat je geen robot bent:

snapchat3

Klik vervolgens op ‘Mijn Gegevens’, of klik op deze link:
https://accounts.snapchat.com/accounts/downloadmydata

snapchat4

Klik onderaan de pagina op de knop ‘Verstuur verzoek’ en wacht een mail met downloadlink af. Zodra je die hebt ontvangen kun je een ZIP-bestand downloaden. In dat bestand staan HTML-pagina’s die je in je browser kunt openen. Je gedownloade archief ziet er zo uit:

snapchat5

Meer info: https://support.snapchat.com/nl-NL/a/download-my-data

Stap 2: Account deactiveren

Ga naar https://accounts.snapchat.com/accounts/delete_account.
Als je nog niet bent ingelogd, voer je je inloggegevens in en volg je de Captcha-aanwijzingen om aan te tonen dat je geen robot bent. Mocht je je wachtwoord niet meer weten, dan kun je hier een mail aanvragen voor wachtwoordherstel: https://accounts.snapchat.com/accounts/password_reset_request.
Daarvoor moet je wel het mailadres weten dat is opgegeven bij het aanmaken van het account.

Klik, zodra je je gegevens nog een keer hebt ingevoerd, op ‘Doorgaan’

snapchat6

Je account is nu gedeactiveerd. Op je telefoon ben je nu automatisch uitgelogd. Je Snapchat-vrienden kunnen nu geen contact meer met je opnemen. Mocht je je bedenken, kun je via je telefoon binnen 30 dagen weer inloggen. Na een bevestigingsmail kun je dan weer gewoon gebruik maken van je Snapchat-account.

snapchat7

Meer info: https://support.snapchat.com/nl-NL/article/delete-my-account1

Stap 3: Verwijderen van de app

Hoewel je op je telefoon nu automatisch bent uitgelogd, is het te adviseren om de Snapchat-app nu ook van je telefoon te verwijderen. Doe dat via het Instellingen-menu van je telefoon. Het verwijderen van het icoontje van je startscherm is in veel gevallen niet afdoende, want dan verwijder je niet de app, maar alleen de snelkoppeling.

snapchat8