De prijs van Bitcoin brak in 2017 record na record. Als je op 1 januari 2017 1 bitcoin (BTC) kocht ter waarde van $1000,- zou je op 1 januari 2018 $15.797,98 aan bitcoin hebben gehad. Dit soort winsten hebben met name in het laatste kwartaal van 2017 ertoe geleid dat veel Nederlanders geld hebben belegd in bitcoins of andere virtuele munten. Op 29 november 2017 verscheen bij RTL Nieuws een artikel met de kop “Nederlanders kopen voor tientallen miljoenen aan bitcoins.” Medio oktober 2017 is door Kantar TNS geschat dat op dat moment zo’n 135.000 Nederlandse huishoudens cryptovaluta bezaten. Maar wat nu als iemand met cryptovaluta komt te overlijden? Kunnen nabestaanden er dan nog bij?

Enorm lastig om er bij te kunnen
Cryptovaluta bestaan niet in de vorm van briefgeld of munten. Het is virtueel geld waar geen fysieke vorm van bestaat. Het bestaat eigenlijk alleen op het internet. Veel mensen die cryptovaluta bezitten zorgen voor meerdere beveiligingslagen waar je doorheen moet om bij dat virtuele geld te komen en om het over te kunnen maken. En dat maakt het voor eventuele nabestaanden enorm lastig en soms onmogelijk om bij er bij te kunnen. Helaas kun je niet samen met een notaris aankloppen bij een bank om een erfenis op te eisen. Er is immers geen bank om bij aan te kloppen.

Toegang nodig tot computer, telefoon of USB-stick
In 2 afzonderlijke artikelen lichten wij toe hoe je cryptovaluata zoals Bitcoin en Ethereum herkent, hoe je daarmee overboekingen doet en hoe je het eenvoudig kunt omzetten in euro’s.

Voor het opnemen van cryptovaluta is het in bijna alle gevallen nodig om toegang te hebben tot computer, tablet, laptop en/of telefoon van overledene. Daarin zijn wij gespecialiseerd wanneer deze apparatuur defect is en in sommige gevallen zelfs als wachtwoorden of toegangscodes niet beschikbaar zijn. Daarnaast hebben wij deskundigen op het gebied van cryptovaluta. En als e.e.a. moet worden omgezet in euro’s, kunnen wij daar ook bij ondersteunen. In die gevallen uiteraard wel in samenwerking met een notaris, zodat kan worden voldaan aan geldende wet- en regelgeving bij erfrecht. Tot slot kan ook onze nalatenschapscoach helpen met de administratieve afwikkeling. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt!