Enorme bitcoinwinsten hebben er in 2017 toe geleid dat veel Nederlanders geld hebben belegd in bitcoins of andere virtuele munten. Maar wat nu als iemand met cryptovaluta komt te overlijden? Kunnen nabestaanden er dan nog bij? Daar richten wij ons als i-Finish op in een aantal artikelen hierover. Wil je direct weten hoe wij kunnen helpen, scroll dan door naar de laatste alinea. Wil je iets meer weten over hoe dat nou allemaal werkt met die bitcoins? Lees dan verder.

Hoe herken ik bitcoins?

Bitcoins bestaan niet in de vorm van briefgeld of munten. Het is virtueel geld waar geen fysieke vorm van bestaat. Het bestaat eigenlijk alleen op het internet. Het is een waarde op een soort bankrekening, maar niet bij een reguliere bank. In plaats van een website of een app waarmee je je bankrekening kunt raadplegen bij een reguliere bank, gebruik je voor Bitcoins een digitale portemonnee. Dat kan in de vorm van een app op de mobiele telefoon, een website bij een bitcoinhandelaar of zelfs op een soort USB-stick. Vaak is er sprake van een combinatie hiervan.

In alle gevallen heb je codes nodig om in te kunnen loggen, en in veel gevallen volstaat het niet om alleen een gebruikersnaam en wachtwoord te weten. Op zich is dat logisch, want je geld wordt niet beschermd door een bank. Veel mensen die cryptovaluta bezitten zorgen daarom voor meerdere beveiligingslagen waar je doorheen moet om bij dat virtuele geld te komen en om het over te kunnen maken. En dat maakt het voor eventuele nabestaanden enorm lastig en soms helaas onmogelijk om bij er bij te kunnen. In geval van een paar honderd euro is dat misschien te overzien, maar soms kan het om veel grotere bedragen gaan. En helaas kun je dan niet samen met een notaris aankloppen bij een bank om een erfenis op te eisen. Er is immers geen bank om bij aan te kloppen.

Iemand die bitcoins heeft, heeft in veel gevallen één of meerdere specifieke apps op zijn of haar mobiele telefoon staan. Het loont de moeite om te kijken of er icoontjes op staan met een Bitcoin-symbool of een naam waarin ‘block’, ‘bit’ of ‘coin’ in verwerkt is.

Veelgebruikte apps voor cryptovalutabezitters zijn:

  • Bitcoin-wallet
  • Blockfolio
  • Jaxx
  • Bither
  • Electrum
  • Airbitz
  • Arcbit
  • CoinSpace
  • CoinBase

Voor bitcoins gebruik je één of meerdere ‘rekeningnummers’, wat bitcoin-adres wordt genoemd (BTC-adres). Dat is een willekeurige reeks van letters en cijfers, zoals deze:

1A1zP1eP5QGefi2DMPTfTL5SLmv7DivfNa

Het is ook heel gebruikelijk om dergelijke adressen in de vorm van een QR-code te tonen:

Het aanmaken van zo’n rekeningnummer is gratis en snel, en elke transactie die met zo’n rekeningnummer wordt gedaan is openbaar. Om anoniemer bitcoins te ontvangen en te verzenden, is het bijna standaard dat apps gebruik maken van tientallen en soms wel honderden bitcoinadressen. De gebruiker merkt hier verder nauwelijks iets van, want je kunt gewoon met die ene app alle handelingen verrichten. Dergelijke apps gebruiken vaak een backupcode om in te kunnen loggen als je geen toegang (meer) hebt tot gebruikersnaam, wachtwoord en eventuele extra beveiligingslagen als ‘tweefactorauthenticatie’. Zo’n backupcode bestaat dan uit een willekeurige reeks Engelse woorden, zoals dit:

Een dergelijke code speelde ook een rol in ons kerstverhaal van 2017 die je [hier] kunt lezen.

Degenen die het nog wat professioneler aanpakken, hebben een apparaatje dat in combinatie met software op de computer werkt. Alleen met dat apparaatje krijg je toegang tot de bitcoins. Uiteraard werken die apparaatjes ook weer met inlogcodes zoals bijvoorbeeld een pincode. Als je dit soort apparaten vindt, is het redelijk aannemelijk dat het om minimaal een paar honderd euro aan cryptovaluta gaat.

Hoe maak ik bitcoins over?

Als je toegang hebt tot de bitcoins en deze wilt overmaken naar een andere bitcoin-rekening, heb je het bitcoinadres (BTC-adres) nodig waar het geld naartoe moet. Om de transactie te kunnen voltooien, zijn er meerdere computers verspreid over de wereld nodig om het geldig te maken. Daar wordt een klein gedeelte van de overboeking voor gereserveerd, zodat degenen die hun computercapaciteit ter beschikking stellen daarvoor worden beloond. Dit wordt ‘minersfee’ genoemd, of gewoon kortweg: fee. In het geval van het overboeken van bitcoins kost dit soms tientallen euro’s. Het is daarom niet aan te raden om bitcoins te gebruiken voor heel kleine bedragen; het overboeken kan dan meer kosten dan de transactie zelf.

De meeste apps werken nagenoeg hetzelfde zoals in het onderstaande voorbeeld van de app Jaxx. Eerst kies je voor verzenden, vervolgens vul je het BTC-adres in en de waarde die je wilt overboeken. Daarna klik je op ‘Verzenden’ of ‘Send’.

Vervolgens kan het echter nog wel zo zijn, dat de transactie met e-mail of 2-factorauthenticatie moet worden bevestigd. Daarvoor heb je dan toegang tot e-mail of mobiel van de rekeninghouder nodig.

Hoe schrijf ik bitcoins over naar een gewone bankrekening?

Je kunt met apps als Jaxx (in het voorbeeld hier boven) niet overschrijven naar een gewone bankrekening. Daarvoor moet je gebruik maken van de diensten zoals Bitonic (zonder account) of diensten als AnyCoinDirectBTCDirect of Coinbase met account. Die diensten betalen je euro’s voor je Bitcoins. De ene dienst vraagt daarvoor meer transactiekosten dan de andere, en in veel gevallen kun je geen bedragen onder de 100 euro opnemen.

Als je de veelgebruikte dienst Bitonic gebruikt, ziet zo’n overboekingsopdracht er als volgt uit:

Zodra de gewenste gegevens zijn ingevuld, wordt er informatie getoond waarmee een bitcoin-overboeking naar een specifiek BTC-adres van Bitonic moet worden gedaan. Zodra de overboeking is gedaan en verwerkt, wordt het geld bijgeschreven op het opgegeven bankrekeningnummer. Houd er rekening mee, dat er een ‘minersfee’ wordt ingehouden tijdens het overboeken.

i-Finish kan jou helpen!

Als je nog nooit iets met virtuele valuta zoals Bitcoin hebt gedaan, kan dit allemaal best overweldigend zijn. Zonder i-Finish ben je op jezelf aangewezen om een eventuele erfenis die alleen op het internet bestaat om te zetten in gewone euro’s. Onze experts staan klaar om je te ondersteunen.

Voor het opnemen van bitcoins is het in bijna alle gevallen nodig om toegang te hebben tot computer, tablet, laptop en/of telefoon van overledene. Daarin zijn wij gespecialiseerd wanneer deze apparatuur defect is en in sommige gevallen zelfs als wachtwoorden of toegangscodes niet beschikbaar zijn. Daarnaast hebben wij deskundigen op het gebied van cryptovaluta. En als e.e.a. moet worden omgezet in euro’s, kunnen wij daar ook bij ondersteunen. In die gevallen uiteraard wel in samenwerking met een notaris, zodat kan worden voldaan aan geldende wet- en regelgeving bij erfrecht. Tot slot kan ook onze nalatenschapscoach helpen met de administratieve afwikkeling. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt!