Het is begin december 2017 als Tim* op 37-jarige leeftijd plotseling komt te overlijden. Via de uitvaartondernemer zijn de ouders in contact met ons gebracht en hoewel het een medische oorzaak heeft, vertellen ze mij op licht verwijtende toon:
‘Hij was ook altijd maar bezig op zijn computer, soms zat hij er hele nachten achter!’

De moeder van Tim geeft aan dat ze bezig waren in het appartement van hun zoon om alles op te ruimen en kwamen daarbij een laptop, een mobiele telefoon en een USB-stick tegen. Natuurlijk hadden ze zelf al gekeken of ze bij de foto’s konden komen. Maar op de laptop zat een onbekend wachtwoord en ook de telefoon ‘waar je iets met je vinger op moet tekenen’ bleek te zijn voorzien van een onbekende code. De USB-stick hadden ze thuis op de eigen computer bekeken maar ‘die werkte niet’.

‘Kunt u kijken of er nog wat recentere foto’s van Tim te vinden zijn op de laptop en telefoon en is de USB-stick misschien stuk?’ Toegang verkrijgen tot de laptop bleek nog niet zo eenvoudig maar is uiteindelijk wel gelukt. De mobiele telefoon was voorzien van een swipecode die we met onze apparatuur konden achterhalen. Zo hebben de ouders ruim 1300 foto’s en nog wat andere zaken kunnen veiligstellen als dierbare herinnering.

Defecte USB-sticks zijn voor ons vaak geen probleem maar dat bleek in dit geval toch anders te liggen. Er was namelijk helemaal geen sprake van een defect, het betrof hier een zogenaamde hardwarematige bitcoin wallet! Een moeilijk woord voor een digitale ‘portemonnee’ waar virtueel geld op kan staan met het uiterlijk van een USB-stick.

De ouders van Tim bleken onbekend met deze materie, maar ze gaven wel aan dat ze ergens een verpakking van de USB-stick hadden zien liggen. Daar bleek achteraf ook een papiertje in aanwezig met daarop allemaal Engels woorden en streepjes ertussen. Met deze ‘private key’ bleek de wallet te zijn voorzien van 1,3 bitcoins. Dat lijkt misschien weinig maar niet als je weet dat 1 bitcoin op dit moment een waarde heeft van ruim € 10.000!
Het verdiepen of zelfs handelen in deze zogenaamde cryptovaluta bleek toch echt een stap te ver voor de ouders van Tim waarop ze besloten afstand te doen van de bitcoins en de vrijgekomen waarde te schenken aan een goed doel.

*De naam van Tim is gefingeerd.