Stel, je hebt een poosje geleden eens aan Instagram-account aangemaakt en daar heb je een tijdje gebruik van gemaakt. Misschien heb je er wel heel actief gebruik van gemaakt door allerlei selfies te delen, of staat je feed vol uitgaansfoto’s,#foodporn of andere snapshots waarmee je je vrienden een tijd lang virtueel mee hebt genomen met de leuke dingen van het leven. Op een gegeven moment kwam het slop erin. Je hebt Instagram links laten liggen, en bent vol op SnapChat of Pinterest gedoken. Of je vond het wel welletjes met de foto’s en had het eigenlijk al druk genoeg met alle berichten in de WhatsApp-groepen waar je lid van bent. Dan kan er een dag komen dat je je Instagram-pagina eens wilt schonen of misschien zelfs helemaal wilt verwijderen. Maar ja, wat waren je inloggegevens ook alweer?

Er zijn drie opties om je Instagram-pagina weer in te kunnen als je je wachtwoord vergeten bent. De drie opties staan hieronder uitgelegd.

Optie 1: Inloggen met met je Facebook-gegevens
De kans is groot dat je je Instagram-pagina gekoppeld hebt met Facebook. Dat zal niet in alle gevallen zo zijn, maar misschien is dat zelfs zo zonder dat je het weet. Het is dus in elk geval het proberen waard. Doorloop dan deze stappen:
Ga naar https://www.instagram.com/accounts/signup en kies voor ‘Inloggen met Facebook’. Login zoals je gebruikelijk op Facebook zou inloggen. Geef eventueel aan dat je er geen bezwaar tegen hebt dat je Facebook e-mailadres wordt gedeeld met Instagram. Je kunt echter ook ‘Niet nu’ kiezen.

e-mail

Vervolgens word je doorgestuurd naar je Instagram-profiel waar je de gewenste aanpassingen kunt doorvoeren.

Optie 2: Wachtwoordherstel op gebruikersnaam
Misschien weet je het gekoppelde e-mailadres of wachtwoord niet meer, maar de Instagram-gebruikersnaam weet je wel. Dat is namelijk het deel dat in de URL (webadres) ná www.instagram.com komt. Voor Obama is de URL https://www.instagram.com/barackobama/ en is de gebruikersnaam dus ‘barackobama’. Als je dit weet, kun je de volgende stappen doorlopen:

Ga naar https://www.instagram.com/accounts/password/reset/
Vul de gebruikersnaam in
Vul de captcha-code in
Op het gekoppelde mailadres, dat hopelijk nog steeds voor jou toegankelijk is, ontvang je nu een link voor wachtwoordherstel.

opnieuw

Optie 3: Wachtwoordherstel op e-mailadres
Als je het juiste e-mailadres dat bij het Instagram-profiel hoort weet, dan volg je dezelfde procedure als bij 2 maar typ je in plaats van gebruikersnaam het e-mailadres in.

Als deze drie opties niet werken, heeft Instagram een heldere maar duidelijke mededeling voor je: “Als je je wachtwoord bent vergeten en geen toegang meer hebt tot je e-mailaccount, kunnen we helaas het Instagram-account niet aan je vrijgeven. Dit geldt ook voor accounts die zijn geregistreerd met een onjuist getypt e-mailadres.” (bron)

In bijzondere gevallen, zoals bij overlijden, kan i-Finish met Digitale Nazorg in het geval van defecte apparatuur (zoals mobiele telefoons en computers en daarop het account) toegankelijk maken. Mogelijk kan je dan alsnog bij het account komen
(Bron hoofdafbeelding: Pixabay)